/ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ~ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                              e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                        blog:iliadismarios.blogspot.com

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ;
Το πάγκρεας είναι ένας αδένας που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή χώρα ανάμεσα στο στομάχι και στη σπονδυλική στήλη. Το ήπαρ, έντερο και άλλα όργανα  βρίσκονται γύρω από το πάγκρεας.
Το πάγκρεας είναι περίπου 15 εκατοστά μακρύ και έχει σχήμα επίπεδου αχλαδιού. Το φαρδύτερο μέρος του παγκρέατος είναι η κεφαλή, το μεσαίο τμήμα είναι το σώμα, και το λεπτότερο μέρος είναι η ουρά.
Το πάγκρεας παράγει μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη όπως επίσης και άλλες ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα. Βοηθούν στη χρήση  η στην  αποθήκευση της ενέργειας που προέρχεται από τρόφιμα. Για παράδειγμα η χρήση της ινσουλίνης  ρυθμίζει το ποσό του σακχάρου στο αίμα.

Το πάγκρεας παράγει επίσης παγκρετικούς χυμούς. Αυτοί οι χυμοί περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων. Το πάγκρεας απελευθερώνει τούς χυμούς σε ένα σύστημα αγωγών που καταλήγουν στην κοινό χοληδόχο  πόρο .Ο κοινός χοληδόχος πόρος αδειάζει στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου